Träna säkert med astma under graviditeten

Getty Images / shironosov

Att träna med astma under graviditeten kan gynna många blivande mammor. Beki Tovey ger sina fem bästa tips för att bli aktiv – på ett säkert sätt.

Astma kan vara särskilt oroande under graviditeten. Är det för mycket att slänga in träning i ekvationen?

Beki Tovey säger, ”Inte alls”. Som stark förespråkare för att personer med astma ska aktivera sig, berättar hon hur hon navigerade astma och motion under sin graviditet.

Idag ger Beki sina fem bästa tips för att få upp din aktivitetsnivå när du är gravid – säkert och med vägledning från ditt vårdteam.

Becky Tovey, gravid i sjunde månaden

Eftersom jag har astma var jag orolig över hur graviditeten skulle påverka mina symtom – särskilt under tredje trimestern. Bebisen skulle vara mycket större då, trycka mer på mina lungor och göra mig andfådd. Lyckligtvis har jag hittills haft lite tur. Men det tar verkligen tid att gå upp för trapporna nu!

1. Diskutera din graviditet och astma med ditt vårdteam

Du kan hitta massor av professionell medicinsk rådgivning om att hantera astma och graviditet. Men idag vill jag fokusera på fördelarna med träning – både för fysiskt och psykiskt välbefinnande.

Berätta tidigt när du besöker barnmorskemottagningen om din astma och försäkra dig om att astma finns med i din graviditetsjournal och förlossningsplan! Prata även med ditt vårdteam om dina träningsvanor. Be om råd om vad som är säkert att fortsätta med under graviditeten. Tips: antagligen inte fallskärmshoppning eller kickboxning (haha).

Fortsätt med dina vanliga astmakontroller under graviditeten. Prata med din vårdgivare innan du fortsätter eller slutar med medicinering under graviditetsperioden. Många läkemedel kan fortsatt användas, men kolla alltid, alltid!

2. Var aktiv under din graviditet – även om du har astma

Jag förespråkar bestämt att mina medmänniskor med astma ska anamma träning. Träning hjälper till att kontrollera andningen och bygga upp lungkapaciteten. Det frigör också ”må bra” endorfiner!

Det är tre viktiga faktorer när du är gravid. Så även om din träning kan se något annorlunda ut, kan du fortfarande göra mycket.

Enligt forskning upplever aktiva kvinnor färre problem i de senare stadierna av graviditeten samt under förlossningen. Så försök att fortsätta din dagliga fysiska aktivitet så länge du känner dig bekväm med det.

Jag har hållit mig så aktiv som möjligt under de senaste månaderna. Men jag tänker inte ljuga, mina vanliga löp- och cykelrundor har fått stå tillbaka lite. Jag kämpade mycket med illamående under första trimestern. Även om jag klarade en löprunda på fem kilometer i parken när jag var gravid i sjätte veckan, var jag tvungen att ta många pauser. Främst för att jag inte skulle kräkas i buskarna!

Cyklingen kunde jag fortsätta med lite längre. Det var mindre upp-och-ner-rörelse och jag njöt av att utforska omgivningarna med familjen under sommarlovet. Jag kunde cykla i ett långsammare tempo utan att oroa mig för trafiken runt mig.

3. Anpassa din livsstil efter hur du förändras

Du kan behöva sakta ner allt eftersom graviditeten fortskrider. Motion behöver inte vara ansträngande för att vara till nytta – att kunna föra ett samtal utan andfåddhet är ett bra mål.

Nu när jag är inne i min sista trimester, är jag mer fokuserad på dagliga promenader i friska luften. Jag har också återupptäckt min kärlek till yoga! Jag deltar i ett yogapass för gravida på helgerna. Det har varit fantastiskt för att hantera de olika smärtorna som kommer när en liten människa växer i dig.

Gravidyoga hjälper också min sinnesstämning när jag navigerar graviditetens mentala utmaningar. Eftersom passet äger rum på ett gym har jag haft turen att få kontakt med andra kvinnor i samma situation. Och tack och lov – jag känner att mitt irrationella gråtande och konstanta behov av att gå på toaletten är mer ”normalt”!

4. Undvik att jämföra dig med andra

När jag går in i ”fjärde trimestern” (perioden efter förlossningen) kommer jag att fokusera på att hålla kvar en sund aktivitetsnivå. Men jag har ingen illusion om att jag vet hur allt kommer att utspela sig. Alla kroppar är olika. Alla upplever graviditet olika – speciellt med ett underliggande hälsotillstånd som astma.

Ändå har det varit svårt att inte jämföra sig med andra under den här tiden, särskilt på sociala medier. Under veckorna fram till förlossningen och sedan efter förlossningen måste jag använda min energi för att återhämta mig och ta hand om mitt barn. Inte slösa bort tiden i en tyst tävling med Instagram-mammor.

5. Ta dig tid efter förlossningen, det finns ingen anledning att skynda

Jag kommer inte att försöka ”studsa tillbaka” efter att ha fött barn eller fokusera för mycket på att gå ner mina ”gravidkilon” genom träning. Jag måste ta det lugnt. Till exempel kan långsamma promenader vara uppfriskande och lindra trötthet på grund av sömnbrist.

Beroende på när på året din förlossning är, kan årstiden innebära extra astmaproblem att hantera. På vintern kan min astma blossa upp i kylan, så jag tar på mig flera lager när jag går ut. Det blir dubbelt så viktigt när bebisen kommer.

Jag kollar också efter mammaträning. Jag tyckte så mycket om gravidyoga och jag skulle så gärna ha kontakten och den sociala samvaron igen. När du får barn är det vanligt att du går in i en bebisbubbla ett tag. Men att bibehålla sitt mentala välbefinnande är viktigt, så var inte rädd för att prova på några sociala aktiviteter!

Det är i regel bra att vänta tills efter återbesöket sex veckor efter förlossningen innan du återgår till intensiv träning. Aerobics och löpning är kul, men det är viktigt att inte göra för mycket för tidigt. Lyssna på kroppen, ta det lugnt och se till att du får mycket vila!

Informationen är endast för utbildningsändamål, det är inte specifika råd för att hantera astma. Rådgör med sjukvården som kan tillämpa bästa praxis och lämpliga resurser för din situation.

NPS-SE-NP-00063 mars 2023

Jag tycker att den här artikeln är:


Du kanske också är intresserad av...


Woman with asthma enjoying cardio workout class on rowing machine
article

Myter om astma kontra personlig erfarenhet – vad stämmer egentligen?

Av Cróna Tansey

article

Hur man byter bostad på ett astmavänligt sätt

Av Beki Tovey

article

Kommer mina barn att få astma? Så hanterar jag ovissheten

Av Michelle Rivas

article

Tre saker som mindfulness förändrade i livet med astma

Av Cróna Tansey

article

Upprätthålla balans mellan arbete och privatliv med svår astma

Av Olivia Fulton

article

Hur mina känslor påverkar mina astmasymtom

Av Cróna Tansey

article

Astmasymtom som du inte bör ignorera

Av Kerri Mackay

article

Varför du måste vara snäll mot dig själv efter ett astmaskov

Av Michelle Rivas

article

Hur man hanterar vinterrelaterade faktorer som utlöser astma vid träning

Av Beki Tovey

article

Hur man går vidare efter en mycket svår astmaattack

Av Olivia Fulton